Utrustning för golf

Golf är en spännande sport som spelas av gamla och unga världen över, samtidigt som det finns ännu fler anhängare som följer diverse tävlingar och turneringar både live och på TV. För att utöva sporten krävs utrustning i form av bland annat klubbor, kläder och skor, men även tillbehör i form av golfbollar och handskar. Det kan kännas som att orientera sig i en djungel när det blir dags för dig att hitta rätt utrustning, vilket är anledningen till denna guide!

De olika varianterna av golfklubbor

Golf utövas med hjälp av olika typer av golfklubbor, där de tre huvudkategorierna kallas för järnklubbor, träklubbor och putter. I turneringar får spelare vanligtvis högst ta med sig 14 olika klubbor, vilka förvaras i en golfbag. Järnklubbor används främst för att slå kortare slag, medan träklubborna vanligtvis är längre än järnklubborna och används för att slå längre slag. När en golfspelare använder en träklubba placeras golfbollen på en peg. Puttern i sin tur, har en slät framsida och anses många gånger vara den viktigaste klubban, då det är den som används för att få i golfbollen i hål.

Övrig utrustning

Vidare hör golfbollen givetvis till utrustningen, vars yta består av flera urgröpningar i syfte att öka längden på slaget. Storleken motsvarar en diameter på ca 42 mm, medan vikten motsvarar ca 46 gram. Golfspelare använder även speciella kläder i samband med utövandet av sporten. Handskar bidrar till ett bättre grepp om golfklubban, medan golfskor med piggar bidrar till att du inte halkar på det hala gräset. Kläder som vanligtvis används består bland annat av pikétröjor och långbyxor. Förr i tiden rådde det en betydligt striktare klädkod inom golf, då sporten förknippades med överklass och hög status. Idag är det en betydligt mer avslappnad klädsel som gäller, men det förekommer ibland särskilda regler på vissa golfbanor utomlands. Det kan då handla om förbud att bära jeans eller joggingskor, samtidigt som det kan finnas krav på att bära tröjor med krage. Det finns även särskilda golfbagar för att transportera de olika klubborna, men det är också vanligt att transportera golfbagen på en vagn, då den kan väga väldigt mycket. I vissa fall är det även tillåtet med mindre motordrivna färdmedel för att transportera golfbagen, vilka kallas golfbilar och främst förekommer i USA men blir numera allt vanligare även i Sverige.