Så får du grönt kort

För att kunna börja spela golf ute på golfbanor krävs det av dig som spelare att du har ett så kallat grönt kort och ofta medlemskap på en golfklubb. Detta bevisar att du har gått igenom olika regler och etiketter och alltså vet hur det fungerar ute på golfbanan, det är helt enkelt en typ av nybörjarutbildning. Från 2012 har det dessutom blivit enklare att ta grönt kort och du kan därmed snabbare och lättare börja med denna roliga sport. Förut hade man en teoridel som nu tagits bort och mycket är istället webbaserat för självstudier.

Vart anmäler man sig?

Har du bestämt dig för att börja spela golf anmäler du dig helt enkelt till exempelvis en golfklubb som i sin tur föreslår en lämplig kurs just för dig. Nu anpassas nämligen utbildningen efter de kunskaper du fått på egen hand och kursens tid varieras därför därefter. Klubben hjälper dig att få tillgång till det material som krävs för att lära dig det grundläggande. Idag får man tilldelat en bok och webbmaterial där man själv, i lugn och ro, kan ta till sig den kunskap som krävs för att erhålla ett grönt kort. Det gör att du snabbare kommer kunna ta dig ut på banan och komma igång med det roligaste, själva spelandet. Ofta finns det flera olika kursstarter att välja bland så att man kan hitta något som passar ens egna schema och förutsättningar.

Vad behöver man lära sig?

Med materialet få du lära dig regler inom golfen, vett och etikett ute på banan och annat som du måste tänka på om du vill börja spela golf. Detta är alltså på grund av att man som nybörjare inte ska komma helt oförberedd och inte veta hur sporten fungerar eller hur man ska röra sig på golfbanan. Det gäller såklart att man vet allt detta för att kunna ge en säkerhet till de som vistas där golfbollar slås genom luften. Det är även viktigt att du är medveten om hur du respekterar och visar hänsyn till de andra spelarna på golfbanan, det gäller exempelvis att inte vara för högljudd och att ta skälig tid på sig vid varje hål.

När får man grönt kort?

Du erhåller grönt kort, och får då också börja på handicap 54, när du klarat att slå 18 slag från 150 meter, alltså den gul/svarta markeringen. Då får du också ditt unika Golf-ID som registreras i golfens egna IT-system, även kallat GIT. I detta system kan du gå in på dina sidor och sänka och höja ditt handicap efter hur du utvecklas.