Golf vs. Minigolf

Många är vi som någon gång i livet spelat en runda minigolf. Det är ett kul sätt att samla sin familj eller kompisgänget och se vem som är bäst på att få den där lilla bollen att hamna i hålet. Kanske har du insett att du är en riktigt duktig minigolfspelare och undrar om du kan bli lika bra på bangolf? För vad skiljer sig egentligen mellan ”vanlig” golf och minigolf?

Typiskt för minigolf

Minigolfbanor är oftast utformade som rektangulära spelplaner, med grönt underlag och träribbor på sidorna som ser till att bollen inte hamnar utanför banan. Det gröna underlaget är i de flesta fall gjort av samma material som man hittar på tennisbanor. Man använder detta på grund av de fungerar utmärkt även i regnigt väder, vilket vi ofta upplever här under sommaren när det är som mest populärt att spela minigolf.Spelet går ut på att få så få slag som möjligt på varje bana, vilket oftast är 18 stycken. Varje spelare har som högst 7 slag på sig innan turen går över till nästa. Det allra bästa är såklart att få hole in one, alltså att man får golfbollen i hålet på ett enda slag. Minigolfbanorna är inte alltid rektangulära utan kan också ha svängar och upphöjningar för att ge en större utmaning. Ofta blir det svårare och svårare, ju närmare bana 18 man kommer. När man gått igenom alla banor räknar man ihop varje spelares poäng, och den som fått lägst poäng och alltså klarat banorna på minst antal slag är vinnaren.

Bangolf har samma koncept

Just att få så få antal slag som möjligt på antal hål är även grundkonceptet i vanlig golf. Även här är det vanligast att man spelar på 18 hål med olika utseende. Dock spelar man här inte inom en utsatt bana, utan här är det öppna ytor där man börjar med att slå från startpunkten, kallad för tee, till det att man når området för hålet, kallat green. Banorna består av noga klippt gräs och kan innehålla vattenhål och bunkers, nedsänkningar fyllda med sand för att ge ökad utmaning. Det krävs mer teknik med vanlig golf och du har olika klubbor för att på bästa sätt nå hålet. Till skillnad mot minigolf där man har en och samma klubba under hela rundan. Detta beror på om man till exempel vill putta eller slå långt. Den som vinner är den som avslutar rundan med minst antal slag, eller den som har vunnit flest antal hål.